Domov

Zajček Rajko in mega medvedek

23 januarja 2021 Aktualno Novice


Zajček Rajko in mega medvedek je slikanica z zgodbico (avtorica: Lea V. Golub) o zajčku, ki živi v revščini, mama, nekoč zaposlena kot šivilja, pa mu sešije najlepšega medvedka, saj je v svoje delo vložila trud, čas in ljubezen.

Več pa v pogovoru, ki mu lahko prisluhnete tukaj!

Deloma avtobiografsko delo avtorice Zajček Rajko in mega medvedek je zgodba zajčka Rajka, ki živi v revščini in mu mama, nekdanja šivilja v Muri, sešije najlepšega medvedka. Avtoričina mama je bila zaposlena v nekdanji Muri, ji je torej sešila najlepša oblačila, vse do poročne obleke, z ljubeznijo, veliko vloženega truda in časa.

Po avtoričinih besedah se tudi danes srečujemo s predsodki do otrok, ki prihajajo s socialno šibkejših okolij. Zgodba naj bi otroke in odrasle poučila, da smo ne glede na socialni status, vsi zaslužijo spoštovanje in humano obravnavo. »Slikanica ali zgodba brez poučne vsebine je sama sebi v namen. Poleg tega, da delim del svoje zgodbe otroštva, bi rada opozorila, na to, da so tisti iz tako imenovanih socialno šibkejših okolij enakovredni,« dodaja avtorica.

Z namenom financiranja izdaje slikanice je zbrala ekipo prostovoljcev- urednico in lektorico Katarino Podkrižnik Smagaj, ilustratorko Tino Branšperger, podpornici ideje Amelo Ahmetović in Nino Horvat ter grafičnega oblikovalca Aleša Polaneca. Da bi olajšali izdajo slikanice, na spletni platformi Adrifund zbirajo donacije in prednaročila za slikanico. Po načrtih naj bi slikanica izšla letos spomladi, zgodbo pa so že predstavili v okviru Tednov vseživljenjskega učenja 2020.

Članek je objavljen tudi na STA:

https://www.sta.si/2858822/s-pomocjo-donacij-do-izdaje-slikanice