V etru
Zimzelenčki
Domov

Zdigni pokrivač z Urško Fartelj

21 septembra 2017 Aktualno Oddaje


Z Urško Fartelj, lastnico spletnega bloga 220 stopinj poševno, smo v oddaji Zdigni pokrivač klepetali o pripravi mlečnega in vodnega kefirja.

Postopek priprave kefirja je zelo enostaven. Tukaj je opisan na kratko, ker vem, da večina ne bere člankov, z  mnogo besedila.

Če pa želite izvedeti še kaj več o kefirju, kako hraniti kefirjeva zrnca, kako jih pošiljati, kako ravnati s kefirjevimi zrnci, da nam ne pocrkajo, pa najdete več v naslednjem članku (KLIK):

<http://www.220stopinjposevno.com/kefir–co/vse-o-dr-kefirju>

Kaj morate vedeti o “doktor” Kefirju?

Sestavine:

2 dcl mleka

za večji lešnik velika kefirjeva gobica

Pravilna fermentacija kefirja v večjem kozarcu

 <http://kefirko.com/how-to-make-kefir/> KAKO PRIPRAVIMO MLEČNI KEFIR?

  1. Za lešnik veliko kefirjevo gobico damo v kozarec in ga napolnimo z 2

dcl mleka (za hitrejše aktiviranje gobic, uporabite toplo mleko (do 37

stopinj C in ne mleko iz hladilnika. Mleko ne sme biti  vroče, ker boste

uničili gobico!!)

  1. Kozarec pokrijemo, vendar ne neprodušno. Tako bodo lahko plini, ki

bodo nastajali med fermentacijo mleka šli iz kefirja. Če bomo zaprli

pretesno, dobimo peneč kefir. Jaz ga pokrijem s krpico. Kozarec hranimo na

sobni temperaturi  in vstran od direktnega sonca.

  1. Počakamo 24 ur, da se naredi kefir. Višja je temperatura v prostoru

hitreje je pripravljen. Vmes ga lahko premešamo s plastično žličko.

  1. S pomočjo plastičnega cedila kefir precedimo, damo gobico v čist

kozarec, prelijemo z novim mlekom in postopek ponavljamo.

Če smo naredili več kefirja, kot ga lahko porabimo v istem dnevu, ga shranimo v neprodušno zaprte posodice. Hranimo ga lahko več dni, tednov, vendar se bo z daljšim časom zmanjševala zdravilna učinkovitost kefirja ter povečala kislost.

KEFIR IZ KOKOSOVEGA, OVSENEGA, MANDLJEVEGA, RIŽEVEGA MLEKA

Pripravite ga po istem postopku kot mlečni kefir živalskega izvora. Ker pa se bakterije hranijo izključno z laktozo, ki je v teh “mlekih” ni, morate gobico z bakterijami vsakih par dni nahraniti. To storite tako, da jo vsakih 5 dni potopite za 24 ur v navadno mleko, torej v mleko živalskega izvora, da se nahrani. Gobica bo v tem primeru veliko počasneje rasla.

Okus kefirja je odvisen od

*        vrste mleka (polnomastno, posneto mleko)

*        temperature (toplejši bo prostor,  zrnca delajo bolje in rastejo

hitreje)

*        neprodušno ali ohlapno zaprt pokrov (bolj boste zaprli pokrov, bolj

bo kefir peneč in bo bolj “pikal. Jaz dam čez posodo samo kuhinjsko krpo v

enem sloju, da lahko plini lepo hlapijo)

*        dolžine fermentacije – meni je najboljši okus nekje 20-24 ur

fermentacije (dalj časa ga boste fermentirali, bolj bo kefir kiselkast. Za

laktozno intolerantne priporočam uporabo 36 urne fermentacije, saj se

bakterije hranijo z laktozo in šele nekje po 36 ur, jim uspe da pojejo

dovolj laktoze, da laktozno netolerantni prenesejo kefir

*        količine gobic v količini mleka (gobice > mleka = bolj kiselkast in

hitreje narejen kefir, boljše kvalitete; gobice > mleka = kefir podoben po

okusu jogurtu, dalj časa je potrebna fermentacija)

<http://www.220stopinjposevno.com/kefir–co/vodni-kefir-probioticna-naravna-

sodavica-z-okusom> Vodni kefir – probiotična naravna sodavica z okusom

Zrnca za vodni kefir

Vodni kefir ni niti približno podoben okusu kefirja, ki ga naredimo iz mleka. Za vodni kefir bi lahko napisali, da dobimo okus “slatine” oz. je okus podoben Radenski z okusom ali drugim šumečim pijačam. Z razliko seveda, da vodni kefir (sodavica) vsebuje tako kot mlečni kefir ogromno probiotikov in poskrbi, da se vitamini in druga hranila v telesu lažje in popolnejše izrabijo. Za vodni kefir potrebujemo kristalna kefirjeva zrca (skupek probiotičnih bakterij)  in sladkor, kot hrano za te bakterije. Brez skrbi, bakterije bodo sladkor predelale v energijo, oz. stranski produkt CO2 oz. bodo našo pijačo spremenile v sodavico.

Navaden beli sladkor lahko nadomestimo s kandirani ingverjem, kandirano lupinico citrusov, dateljni, sadnimi sirupi, zelišče, sokovi .

Probiotično sodavico oz. slatino z okusom (lepše se bere kot vodni kefir) lahko pripravimo tako na osnovi sadja, kot zelenjave ali kokosove vode.

Jaz največkrat pripravljam sodavico z navadno vodo, kateri dodam kandirani ingver in vejico mete. To mi je osnova, ker lahko potem naknadno dodajam željene okuse oz. si jih otroka dodata sama. Ali je to bezgov sirup, malinovec, sveže iztisnjen pomarančni sok, limona, .  Je pa res, da je v tem primeru muhurčkastost napitka manj izrazita, saj bakterije nimajo toliko hrane, da bi proizvedle toliko CO2-ja.

Če želimo imeti resnično mehurčkasto sodo, uporabimo kot osnovo sadni sok (pomarančni, limonada, jabolčni sok). Uporabimo lahko tudi svežo iztisnjeno sadje, vendar ga v tem primeru, moramo razredčiti z vodo, ker vemo, da se sveže iztisnjeno sadje skozi fermentacijo spreminja v alkohol.

Sestavine:

4 žlice kristalnih zrnc za vodni kefir

8-10 dcl hladne vode (sadnega/zelenjavnega soka, sirupa, kokosove vode, .)

sladkor (dateljni, kandirani ingver, kandirane lupinice citrusov, sadni

sokovi, sirupi, .)

čas fermentacije: 1-2 dni

potrebujemo še: kozarec ali steklenica s pokrovom, ki dihta

KAKO NAREDIMO NARAVNO, PROBIOTIČNO SODAVICO Z OKUSOM?

*        Zrnca za vodni kefir vedno pred uporabo operemo (dobro splahnemo) v plastičnem cedilu pod MRZLO vodo.

*        Dodamo hrano bakterijam – sladkor (2 žlici sladkorja ali 5 dateljnov, 6 kandiranih ingverjev, pol dcl sadnega sirupa, .) več “cukra” bomo dodali, bolj bodo bakterije delale

*        Dodamo po želji druge okuse (recimo meta). Če bomo dodajali sveže sadje ali zelišča, zelenjavo, pazimo, da so popolnoma pokriti z vodo, drugače bo začelo gniti)

*        Posodo dobro zapremo in jo na pustimo na pultu 1-2 dni in vstran od neposrednega sonca. čas je odvisen od tega, koliko sladkorja smo dodali,temperature prostora oz. odvisno od tega kako hitro se bodo delali mehurčki.

*        Vmes posodo večkrat pretresemo in ne odpiramo.

*        Opozorilo (vendar se ne prestrašiti). V primeru, da pozabite na posodo ali jo date na sonce ali bo preveč sladkorja, lahko posodo zaradi CO2-ja raznese. Ampak ne se bati, meni posode še ni razneslo. 🙂

*        Po 1-2 dneh sodavico precedimo skozi plastično cedilo in s čistimi rokami odstranimo “porabljene dodatke” iz vodnih kristalov. Manj dodatkov dodamo, lažje delo nas čaka. :))

*        Sodavico nalijemo v čisto steklenico s pokrovom in hranimo v hladilniku. Hranimo jo komot par dni.

Najbolj osvežilna, sploh v vročih dneh, paša hladna sodavica.

Na začetku bo mogoče potrebno nekajkrat malo poskusov, igračkanja, da ugotovite kateri okusi vam najbolj pašejo in kolikšna mehurčkastost. Definitivno je pa ta naša slatina z okusom in pa sploh v primerjavi z drugimi šumečimi pijačami precej bolj zdrava in z manj cukra.

S kandirano mandarinino lupinico in meto

Zrca oz. kristale za vodni kefir je težje dobiti kot gobice za mlečni kefir. Vendar le-te hitreje rastejo. Pri vsakokratnem polnjenju lahko vidimo, da jih je za vsaj 1 žlico več. Ko bodo naša zrca zrasla za novih 6 žlic, jih podarimo naprej.

Ne pozabimo: “Sharing is caring”. 🙂

KAKO SHRANJUJEMO ZRCA?

Zrna operemo pod mrzlo vodo in jih sranimo v zaprti posodi s sladkano vodo. Razmerje: 1/2 lončka zrnc : 1/2 lončka cukra :  1/2 lončka vode Tako shranjena vodna zrca zdržijo (po navodilih, ki sme jih dobila) več tednov. Jaz sem jih tako shranila največ za en teden. Po cca 3-4 tednih shranjevanja pa spet zrnca operemo in zamenjamo sladkano vodo. Po tem, ko želimo zrnca ponovno uporabiti, jih dobro splahnemo pod mrzlo vodo in začnemo po zgoraj opisanem postopku.

KAKO VEMO, ČE ZRNCA NISO VEČ UPORABNA?

Če ne ravnamo pravilno z zrnci (bakterijami), začnejo kaj hitro umirati in kristali začnejo smrdeti. Zrnca oz. bakterije potrebujejo za svojo rast hrano: sladkor in minerale. Od “cukra” je odvisno kakšno sodo bodo naša zrnca naredila.

KJE DOBIM ZRNCA?

Ker se znca ne prodajajo (naj se nebi, no) ampak podarjajo, je za zrnca za vodni kefir potrebno malo povprašati naokoli.

<https://kefirhood.com/> Obstaja pa tudi spletna aplikacija KEFIRHOOD.COM,

kjer ko se registrirate, izberete osebo s seznama, ki ima ta zrca v vašem kraju in ji pošljete sporočilo in se zmenita za izmenjavo. Aplikacija je sicer v angleškem jeziku, so pa avtorji aplikacije Slovenci in imate na na zemljevidu registriranih že precej oseb, ki izmenjujejo kefirjeva zrca v Sloveniji. Lahko se vpišete tudi pod iskalca zrnc.

Z ingverjem in sveže iztisnjenimi pomarančami

S kandiranim ingverjem in meto

Z bezgovim sirupom in meto.