V etru
Nočni glasbeni program
Domov

Zdigni pokrivač z Valentino Smej Novak, Počasi pečena svinjska rebrca

14 oktobra 2017 Aktualno Oddaje


Najbolj tipična za ameriški žar so prav rebrca. Kot se spodobi za vsako priljubljeno jed, ne obstaja en sam recept, temveč množica variant, skoraj toliko, kot je mojstrov. V nasprotju z grilanjem, kjer živila pečemo na visoki temperaturi, na hitro, z malo dima, je pri BBQ v glavni vlogi konveksna vročina, ki živila peče počasi in v dimu, vse skupaj pa se dogaja pri nizki temperaturi. Takšna peka je mogoča s pomočjo pokritega žara, torej takšnega tipa Weber ali Green Egg. Če želimo, lahko pri tem tipu peke uporabimo tudi sekance, ki dim aromatizirajo, večinoma gre za les hickory ali kaj drugega dišečega.

2.5 kg svinjskih reber, prerezanih po dolžini

ZAČIMBNA MEŠANICA
ZA NATIRANJE:

2 žlici grobe morske soli
1 žlica čilija v prahu
2 žlici rjavega sladkorja
2 žlici mlete paprike
4 žličke mlete kumine
2 žlički sveže mletega črnega
popra

ZA OMAKO:

200 ml kečapa
100 ml jabolčnega soka
100 ml jabolčnega kisa
2 žlici sojine omake
2 žlici medu

Žar pripravimo za nizko vročino tako, da oglje razgrejemo le na eni strani rešetke (na ta način bomo lahko pekli tako na indirektni kot direktni vročini). Ko imamo temperaturo okrog 175 °C, po želji dodamo še nekaj sekancev, ki smo jih prej 30 minut namakali v vodi. Sestavine za natiranje zmešamo v skledi. Rebra damo na desko in jim najprej odstranimo mreno. To storimo tako, da z nožem
sežemo pod njo, nato pa jo dvignemo in s pomočjo kuhinjskega papirja odstranimo. Rebrca zatem po obeh straneh temeljito natremo z začimbno mešanico. Rebra položimo na indirektno vročino in pečemo 1 uro z zaprtim pokrovom. Temperaturo med peko vzdržujemo okrog 140 – 150 °C. Medtem pripravimo omako. Sestavine za premaz zmešamo v majhni posodi. Pristavimo, zavremo in nekaj minut kuhamo, da se zgosti. Solimo in popramo. Po 1 uri peke bo žar že popustil in temperatura bo začela padati, zato dodamo še nekaj pesti briketov, ki se naj razgorijo pri odkritem žaru. Rebrca medtem vzdignemo z žara in temeljito premažemo z omako. Vrnemo jih na razgret žar, pokrijemo in pečemo še 1 uro. Po skupno 2 urah peke rebrca spet premažemo z omako in dodamo nekaj pesti briketov. Rebrca nato spet vrnemo na žar in pečemo še 1 uro. Po skupno 3 urah peke jih ponovno vzamemo z žara in še zadnjič premažemo z omako ter zavijemo v alufolijo. Zatem jih pečemo še 30 minut zavite v folijo, to je toliko časa, dokler meso zlahka ne odstopi, če ga potegnemo z vilicami, kosti pa nekoliko štrlijo iz mesa. Vse skupaj bo trajalo 3 – 4 ure, pri čemer stalno vzdržujemo temperaturo okrog 140 °C. Ko so pečena, jih vzamemo z žara in pustimo, da še kakih 15 minut počivajo.