Domov

Znane najboljše Prleške suite

19 maja 2021 Aktualno Novice


Kulturno društvo Orfej iz Ljutomera, v okviru katerega deluje Komorni zbor Orfej, je razglasilo rezultate natečaja Prleška suita. Cilj natečaja je pomagati rešiti prleško ljudsko glasbo pred pozabo, obogatiti slovensko zborovsko literaturo in s pomočjo glasbe Prlekijo predstaviti svetovnemu občinstvu.

Kulturno društvo Orfej je v začetku leta razpisalo natečaj za Prleško suito. Z njim so povabili zborovske skladatelje, da raziščejo ljudsko glasbo, ki se je pela v Prlekiji, in jo priredijo za mešani zbor.

Strokovno komisijo, ki je ocenila prispela glasbena dela, so sestavljali skladateljica zborovske glasbe in zborovodkinja Tadeja Vulc, slovenski dirigent, zborovodja, korepetitor, pianist in pevec resne glasbe Andraž Hauptman ter glasbeni pedagog in zborovodja Ivan Vrbančič. Da bi zagotovili strokovno presojo tudi na področju besedil skladb, ki so prispele na natečaj, so k sodelovanju pritegnili priznanega slovenskega pisatelja, publicista in poznavalca prleških narečij Vlada Žabota. Po ugotovitvi, da besedila v prispelih skladbah v veliki večini niso prleškega izvora in niso zapisana v prleščini, se je iz komisije umaknil.

V natečaju je deset avtorjev poslalo 13 skladb. Komisija je odločila, da prejme prvo nagrado Krištof Strnad za skladbo Na nebu zvezde sevajo, drugo Matej Kastelic za skladbo K svojemu Bogu, tretjo nagrado pa Matic Romih za Dober večer vam Bog daj. Posebno nagrado za obetavno mlado skladateljico je prejela Petra Ivančič za skladbo Po polju mi hodi en jagerček mlad.

Komisija je za izdajo in izvedbo priporočila še skladbe Mrzli veter in O, duša, idi k svojemu Bogu Tilna Slakana in Plesala sen, plesala Pavla Dolenca.

V okviru projekta Prleška suita, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, bodo Prlekiji v prihodnje pripravili dogodke s področja glasbene folklore. Izvedli bodo koncerte ljudske glasbe, pripravili bodo gradivo za učitelje glasbe v osnovnih šolah in poskrbeli za avdiovizualno dokumentiranje ter izdajo zbirke partitur, pridobljenih z natečajem.