Novice

Popotniki, ki smo jih gostili v letu 2023

today15.01.2024

Ozadje
AD

Svet na dlani v 2023

Leta 2023 smo na Murskem valu gostili številne popotnike, ki so z nami delili svoja doživetja z različnih koncev sveta. Bili so naši sogovorniki v oddaji Svet na dlani, ki se vrti vsak petek ob 20:15. Naš prvi letošnji gost je bil Blaž Gyoha, nekdanji cestni kolesar pri tropovskem kolesarskem klubu, ki že več let živi na Dunaju (pogovor najdete v arhivu oddaj) – v lanskem letu pa smo s sogovorniki virtualno potovali po Evropi, Afriki, Severni in Srednji Ameriki, Aziji in Oceaniji.

Popotniki, ki smo jih gostili

Naši sogovorniki v letu 2023 so bili: PETRA HERCOG, JOŽE RUŽIČ, DRAGO TITAN, ANJA ŠEGULA IN MATEJ VIŠIČ, SANDRA MAJCEN, MAJA KLENOVŠEK, LJUBOMIR ZEČEVIĆ, LEON MIHALIČ, EDINA MAKOVEC IN JAN JURKOVIČ, ALEŠ JUVANC, MARINKA JERIČ, LANA RITLOP, JOŽICA LUKAČ, SAŠO ZVER, BOJAN KUČAN, VANESA ABRAHAM, RENATA ŠTEVANEC in TOMAŽ KOLTAI :)

Pogovori in fotografije na enem mestu

V začetku leta 2024 smo na enem mestu zbrali posnetke vseh lanskih pogovorov s popotniki, ki so o svojih dogodivščinah spregovorili v oddaji Svet na dlani. Poleg tega pa so nam sogovorniki poslali fotografije z destinacij, o katerih so govorili. Da boste lahko zgodbe ne le slišali, ampak se o njih tudi prepričali na lastne oči :)

Preverite v nadaljevanju!

Petra Hercog – navdušila jo je Božičkova dežela na Laponskem

Božičkova dežela na Laponskem

 

Bolj ko se je bližal božič, bolj nas je tudi lani vleklo k pogovorom, kot je bil s Petro Hercog. Petra je bila lani daleč na severu Evrope, pri Božičku. Zagotovo vas zanima, kaj vse je doživela – če ste pogovor zamudili, ji vsekakor prisluhnite! Spodaj pa si oglejte še fotografije, ki nam jih je poslala  …

 

Jože Ružič – o zanimivih, včasih napetih pohodih po Sloveniji (in tudi sosednjih državah)

Jože Ružič

 

Jože Ružič iz Planinskega društva Matica Murska Sobota je spregovoril o pohodih po Sloveniji in širše. Po nova doživetja ni treba vedno daleč :) Spodnje fotografije nam je poslal Jože Ružič. Prikazujejo nekatere izmed številnih dogodkov, ki jih je organiziralo društvo.

 

 

Drago Titan – o Egiptu, kamor si je želel že kot otrok

Drago Titan

 

Z Dragom Titanom smo se odpravili v deželo faraonov. Slikovitim spominom, kjer je marsikaj lepega, nekaj pa je tudi razočaranj, je vredno prisluhniti. Drago Titan pa nam je poslal tudi fotografije, ki prikazujejo, kako je bilo v Egiptu…

Anja Šegula in Matej Višič – ki sta se po nova doživetja odpravila na Havaje in v San Diego

Anja in Matej

 

Tokrat smo odleteli na Havaje in v kalifornijski San Diego. Anja in Matej sta z nami delila spomine na džunglo, kopanje pod slapom, letenje s helikopterjem, množico kokoši vsepovsod, ogled letalonosilke, velikanskega živalskega vrta in še marsikaj. Nekaj fotografij, ki sta nam jih poslala, priča, da sta res imela kaj videti in doživeti …

Sandra Majcen – v Grčijo se je tako zaljubila, da se je tam poročila

Sandra Majcen

 

Poroka na plaži grškega otoka in 20 let potovanj v Grčijo, kjer je bila tudi turistična predstavnica – ja, Sandra Majcen (oziroma zdaj Brumen) nam je o svojih grških izkušnjah zaupala marsikaj. Sandra pa je z nami delila tudi fotografije svojega poročnega dne in destinacije same …

Maja Klenovšek – o očarljivi Portugalski, ki je bila njen dom skoraj desetletje

Maja Klenovšek je z nami delila svoj pogled na Portugalsko, kjer je preživela skoraj deset let. Prisluhnite pogovoru in glasbi, ki vas popeljeta v deželo, nad katero je Maja tako navdušena, da se namerava tja vrniti :) Maja nam je poslala tudi nekaj fotografij, da tudi mi vidimo, kje je živela pred leti …

Ljubomir Zečević – o svojih popotovanjih s kajakom

Ljubomir Zečević, znan po umetnostnem struženju lesa, si je po upokojitvi za rekreacijo izbral potovalno kajakaštvo. Njegov največji podvig je veslanje po veliki Donavi, najpogosteje pa odide na domačo Muro, kjer je nedavno odkril tudi sloviti kos lesa, za katerega se je v času pogovora še domnevalo, da gre za deblak. Ljubomir Zečević je v oddaji Svet na dlani spregovoril o številnih doživetjih med veslanjem.

Leon Mihalič – o 20 letih potopisnih predavanj Tim Mlina Beltinci

60 potopisnih večerov z več kot 80 gosti in več kot 3000 obiskovalci – takšne številke je v 20 letih potopisnih večerov nabral Kolesarski klub Tim Mlin iz Beltinec. Ob jubileju smo s predsednikom kluba Leonom Mihaličem zavrteli čas nazaj in obudili spomine na zanimive goste. Med njimi so bili poleg zvenečih imen iz drugih koncev Slovenije tudi številni Pomurci.

Edina Makovec in Jan Jurkovič – o delovno-potovalnih izkušnjah z dveh destinacij

1) Nova Zelandija

Nova Zelandija

 

Edina in Jan sta na dalnji Novi Zelandiji v letu in pol nabrala številne dragocene izkušnje. Nič čudnega, saj sta med drugim kar 370 dni preživela v kombiju, torej tudi pozimi! Spodaj še fotografiji, ki sta ju delila z nami …

 

 

2) Kanada in ZDA

Kanada in ZDA z Edino in Janom, ki sta na tem potovanju velikokrat prespala kar v avtu. V Kanadi sta se sicer zaposlila kot vodji ekip v smučarskih kočah, nato pa v ZDA obiskala prijatelje, preverila številne nacionalne parke, znamenite ceste in slovita mesta. Od New Yorka do Las Vegasa, Los Angelesa in San Francisca. Spodaj pa sta še dve  izmed fotografij, ki so nastale na tem potovanju …

 

Aleš Juvanc – prigode s kolesarjenja po Srednji Ameriki

Tokrat smo prečesali Srednjo Ameriko, in sicer v družbi svetovnega kolesarskega popotnika Aleša Juvanca. Aleš, ki prihaja iz Škofljice, je prekolesaril že več kot 90 držav. Spi na res nenavadnih mestih, in ker potuje tudi v kakšne nevarne države, se mora vselej dobro znajti. Iznajdljivost in vztrajnost sta definitivno njegovi pomembni odliki. Čeprav mu kdaj tudi kaj ne gre po načrtu in ga na primer okradejo ali pa mu na letalo ne dovolijo vzeti kolesa. Aleš o svojih pestrih doživetjih rad pripravi tudi slikovita potopisna predavanja. Eno je imel lani v Lendavi, kjer je pozneje nastal tudi zgornji pogovor o kolesarskem popotovanju po državah Srednje Amerike. Prisluhnite in pomislite – bi se vi upali podati na tako pot? Spodaj pa še nekaj fotografij, ki jih je Aleš posnel v Srednji Ameriki ..

Marinka Jerič – potovanje po Arabskem polotoku

Marinka Jerič nam je pripovedovala o svojem popotovanju po Saudovi Arabiji, Kuvajtu in Bahrajnu. Kaj vse je videla in doživela v teh arabskih deželah, kaj so počeli potniki na letu iz Istanbula po vstopu v zračni prostor Saudove Arabije, v katero sveto mesto so jim dovolili vstopiti in v katero ne ter v kakšni stavbi prebiva Cristiano Ronaldo je le nekaj tem pogovora. Spodaj pa še nekaj fotografij, ki nam jih je poslala Marinka Jerič.

Lana Ritlop – fizioterapevtka na prostovoljnem delu v Indiji

Lana Ritlop

 

Naša sogovornica je bila lani tudi Lana Ritlop, pobudnica projekta Fizioterapevti brez meja – in podali smo se v Indijo. Preverite, s čim so dekleta navdušili na kliniki, kjer so delovala, česa niso počele, kar turisti radi počnejo, in zakaj bi marsikomu prav prišel obisk te dežele. Za nazornejšo predstavo pa si oglejte še fotografije iz Indije, ki nam jih je posredovala Lana …

Jožica Lukač – o iznajdljivem potovanju v Iran

Jožica Lukač

 

Jožica Lukač je za Murski val spregovorila o popotovanju svoje družine po Iranu, kjer po njenih besedah živijo najbolj … (uganete, kakšni?) ljudje. Ampak še preden so sploh prispeli do Irana, so se morali konkretno znajti. Prisluhnite, spodaj pa si seveda oglejte še fotografije, ki nam jih je posredovala sogovornica:

Sašo Zver – na glasbenem popotovanju po ZDA

Sašo Zver

 

S Sašem Zverom, sicer sodelavcem našega radia, smo se podali v ZDA, kjer je zlasti zaradi glasbe preživel kar nekaj let svojega življenja. Spodnje fotografije, ki nam jih je poslal Sašo, prikazujejo delček tega obdobja, ki mu je ostalo v krasnem spominu.

Sašo nam je pozneje v oddaji Zdigni pokrivač zaupal tudi recept za eno od jedi, ki so ga v ZDA navdušile. To so finske palačinke:

Sašo – palačinke

Sašo nam je povedal recept za finske palačinke, kot jih pripravljajo na Davenport Maple Farm v ZDA, kamor se je vozil po štiri ure. Na finske palačinke je vabil gospod Darcy, ki je na fotografiji z brki in rdečim telovnikom.

 

Bojan Kučan – s kolesom po Tenerifih

Bojan Kučan

 

Bojan Kučan je v Svetu na dlani pripovedoval o kolesarjenju po Tenerifih, kamor se je odpravil v družbi prijateljev. Kako je bilo to videti, pa na fotografijah, ki nam jih je poslal Bojan:

Renata Števanec – zimski skok na Švedsko 

Renata Števanec

 

Renata Števanec je odpotovala na Švedsko, v Stockholm, in zbrane vtise delila tudi s poslušalci Murskega vala. Spodaj pa so še fotografije iz mrzlega Stockholma, ki nam jih je poslala Renata:

Tomaž Koltai – enkrat na Divji zahod, drugič v Nepal

1) Divji zahod

Tomaž Koltai

 

S Tomažem Koltaijem smo se lani podali na ameriški Divji zahod. Njegovi pripovedi prisluhnite v zgornjem posnetku, fotografije, ki nam jih je posredoval Tomaž, pa so za dodatno predstavo:

2) Nepal

Tomaž Koltai – Nepal

 

Tomaž Koltai pa je bil gost Sveta na dlani lani še enkrat, in sicer je spregovoril tudi o doživetjih, ki jih je nabral v Nepalu. Za lažjo predstavo je Tomaž posredoval tudi fotografije:

Vanesa Abraham – od Malte prek Švice do Finske & na Japonsko

 

1) Od Malte prek Švice do Finske

Vanesa Abraham – Evropa

 

Vanesa Abraham je lani v Svetu na dlani najprej spregovorila o tem, kako in zakaj jo je pot vodila od Malte prek Švice vse do Finske. Spodaj pa je še obilica fotografij, ki nam jih je poslala Vanesa.

2) Japonska

Vanesa Abraham – Japonska

 

Vanesa Abraham, ki je velika ljubiteljica potovanj, pa je bila že tudi na Japonskem. Doživetja iz dežele vzhajajočega sonca je delila tudi s poslušalci Murskega vala – tako kot spodnje fotografije:

 

AD

Prispeval: Ana Gorše


Poslušate nas lahko na

  • | 94.6 MHz | Pečarovci
  • | 103.3 MHz | Dolnji Lakoš
  • | 105.7 MHz | Zlatoličje
  • | DAB+ | Pohorje – Plešivec               Boč – Trdinov vrh
radiom
AD
0%