Novice

V Murski Soboti jutri začetek 18. Fronte

today29.08.2023

Ozadje
AD

V Murski Soboti se jutri ob 18.00 začenja festival sodobnega plesa Fronta, ki bo letos že 18. po vrsti. V štiridnevnem programu, katerega rdeča nit je letos dvojina, se bodo na odprtem odru Trubarjevega drevoreda, v Gledališču Park in pri Mikku zvrstile številne vrhunske plesne predstave, trije večeri pa bodo postregli tudi z glasbo. Umetniški vodja festivala Fronta Matjaž Farič:

Festivalu bo namenjena tudi oddaja Krpanke na Radiu Murski val ta četrtek ob 19.30, ko bo o festivalu med drugim spregovoril njegov umetniški vodja Matjaž Farič.

Tiskovna konferenca za 18. festival sodobnega plesa Fronta

Festival Fronta bo tudi tokrat na obrobje države prinesel vrhunske plesne predstave, na štirinajstih festivalskih dogodkih pa se bodo na treh prizoriščih predstavili plesni ustvarjalci iz Velike Britanije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Madžarske, Poljske, Romunije, Švedske, Koreje, Tajvana, Nemčije, Nizozemske in Slovenije.

Večje predstave bodo v Gledališču Park, in sicer jutri predstavi hrvaških koreografinj Ksenije Zec in Saše Božić Objemi in Tvegano razmerje, v četrtek cirkuška gledališka predstava iz Velike Britanije, katere umetniški vodja in tudi nastopajoči je Sadiq Ali, v petek retrospektivna predstava madžarske koreografinje in režiserke Eve Duda Ogledalo, najnovejše delo tajvanskega koreografa Laija Hung-Chunga Brezoblična erozija in predstava še enega tajvanskega koreografa Park, Su Yeola Zloraba na zmenku. Zadnji festivalski dan bo v Gledališču Park še predstava Italijanke Silvie Gribaudi z naslovom Gracije.

Poleg predstav velikega formata bo 18. Fronta prinesla plesne predstave na prostem, na odprtem odru Trubarjevega drevoreda. Tam bo že uvodna predstava jutri ob 18.00, v četrtek bodo na tem prizorišču nagrajene plesne miniature OPUS1, kjer se bodo predstavili plesalci z vsega sveta, v petek bosta tam v sklopu Odprtega mesta nizozemska predstava Braata in madžarska Postani neukrotljiv, kjer zaplešeta romska in neromska plesalka, zadnji dan festivala pa bo na odprtem odru dogajanja še več. Ob 18.00 se bodo predstavili mladi z nekaterih plesnih šol, tako s hrvaške Šole sodobnega plesa Ane Maletić in ljubljanske Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije. Ob 19.00 bodo nato nastopili še umetniki, ki so se srečali v sklopu posebnega projekta Beyond Front@, ki ga letos vodi ljubljanski zavod Bunker, in v sklopu tega Dance Communication Laba, kjer se bo šest profesionalnih plesalcev iz Madžarske, Slovenije, Hrvaške, Poljske, Romunije in Švedske v treh dneh spoznalo skozi improvizacijo in se nato v soboto predstavilo javnosti. Njihova mentorica bo slovenska plesalka in koreografinja Andreja Rauch Podrzavnik.

Ob robu manjših in večjih predstav sodobnega plesa pa bo Fronta postregla tudi s pogovori z ustvarjalci, ki bodo v preddverju Gledališča Park in na Odprtem odru, vzporedno bo potekalo kritiško pisanje, saj se jim zdi pomembno vzgajati mlade kritike, poskrbljeno pa bo tudi za glasbo. Na dvorišču soboškega gradu oziroma v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu bosta drugi in tretji festivalski dan koncert in DJ set Kleemarja ter v soboto še koncert RnB soul dua Freekind, s katerim se tudi v glasbenem delu pojavi “dvojina”.

Festival sicer nastaja v produkciji zavoda Flota, v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom/MIKK iz Murske Sobote, partnerji Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in zavodom Bunker, Ljubljana, ob podpori Ministrstva za kulturo in Mestne občine Murska Sobota ter številnih sponzorjev in donatorjev.

 

AD

Prispeval: Ana Gorše


Poslušate nas lahko na

  • | 94.6 MHz | Pečarovci
  • | 103.3 MHz | Dolnji Lakoš
  • | 105.7 MHz | Zlatoličje
  • | DAB+ | Pohorje – Plešivec               Boč – Trdinov vrh
radiom
AD
0%